Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΖΥΜΕΣ

Η ζύμη ίσως να είναι και απαρχή της γαστρονομίας. Χειρωνακτικά για πολλά χρόνια αλλά την σημερινή εποχή οι πιο πολύ προτιμούν την έτοιμη ζύμη που υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία παντού .Κι επειδή πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς της μαγιάς το αποτέλεσμα διαφέρει πάντα και είναι μια πρόκληση
Η ζύμη είναι η βάση για να φτιάξουμε πολλές συνταγές γλυκές, αλμυρές και βασικά το ψωμί. Μπορεί να είναι  από σιτηρά η καρπούς.
Εκτός από το αλεύρι σαν πρώτες ύλες χρησιμοποιείται λιπαρή ουσία, υγρά, αλάτι, αρωματικά, καρυκεύματα, ζάχαρη κ.λπ.



ΨΩΜΙ
Η βασική ζύμη είναι αλεύρι,νερό και μαγιά. Από εκεί κι ύστερα οι παραλλαγές είναι αμέτρητες.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Πολύπλοκη κατασκευή, μιας και πρέπει να δημιουργηθούν πολλές στρώσεις βούτυρο η άλλης λιπαρής ουσίας. Φτιάχνουμε αλμυρές και γλυκές πίτες. Το μιλφέιγ είναι η χαρακτηριστικότερη συνταγή που χρειάζεται σφολιάτα μιας και σημαίνει χίλια φύλλα.
ΚΟΥΡΟΥ
Στα τουρκικά σημαίνει στεγνός. Εξελίχτηκε όμως και σήμερα εννοούμε μια μάλλον μαλακή ζύμη που χρησιμοποιείται σε πίτες, τάρτες κλπ.. 
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μι ζύμη κουρού είναι αλεύρι, γιαούρτι, βούτυρο, αυγό, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, αλάτι

 ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ,ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Λεπτές η πιο χοντρές ανάλογα τι θέλουμε να φτιάξουμε.Φύλλο Βηρυτού για σιροπιαστά και γλυκά ταψιού.Πολύ λεπτή και μαλακή ζύμη.

ΓΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ζύμη για χωριάτικο φύλλο είναι σκληρό αλεύρι,χλιαρό νερό, ξύδι η λεμόνι, αλάτι. Ενίοτε και αυγά, Για πολλούς αιώνες οι Ελληνίδες με αυτή τη ζύμη έφτιαχναν τις πίτες τους.

ΑΕΡΟΦΥΛΛΟ

Μόνο για επαγγελματίες και πολύ καλούς συνδυάζει το θέαμα κει την ουσία. Μάστορες που φτιάχνουν μπουγάτσες , την ίδια τεχνική χρησιμοποιούν και οι πιτσαδόροι αλλά με διαφορετική ζύμη. Μια μικρή ποσότητα μαγιά βοηθάει στο άνοιγμα και την επεξεργασία του φύλου.

ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Αλεύρι,αλάτι,νερό για τα ελληνικά χωριάτικα μακαρόνια η και αυγό.

Εκτός από αυτές υπάρχουν ζύμες για μπισκότα, κέικ, σού κ.λπ. Ενισχυμένες ζύμες με πολλά υλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.