Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ-ΕΠΙΡΡΟΕΣ




Η πολυπολιτισμική Βυζαντινή αυτοκρατορία  δεν θα μπορούσε να έχει ενιαία κουζίνα. Αυτά που γνωρίζουμε είναι για τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας που είχαν κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο.



Η Κωνσταντινούπολη ήταν κέντρο εμπορίου Ανατολής και Δύσης. Το Βυζάντιο είχε κάποτε ιδρυθεί από τους Μεγαρείς και τον Βύζαντα για την γεωοικονομική του θέση. Οι ίδιοι λόγοι έκαναν και τον Κωνσταντίνο να το κάνει πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

 Το Βυζάντιο αξιοποίησε την θέση του και οικοδόμησε το πιο ισχυρό θαλάσσιο και χερσαίο εμπόριο της περιόδου του μεσαίωνα.Το βυζαντινό εμπόριο έφθανε στα δυτικά έως την Αγγλία και  στα ανατολικά έως την Ινδία  (μέσω της Ερυθράς θάλασσας) ή έως την κεντρική Ασία διά ξηράς. Η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη (Εγνατία Οδός) απετέλεσαν σταυρικούς κόμβους λόγω   εμπορίου και μεταφορών και συνακόλουθα συσσώρευσης μεγάλου πλούτου. Η Κωνσταντιούπολη διέθετε συνολικά περίπου 4 χλμ. αποβαθρών, που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αμέτρητο αριθμό πλοίων.Η Ελληνική και η Ρωμαική κουζίνα εμπλουτίστηκαν  απο τα  μπαχάρια και τις γεύσεις της Ανατολής και η ελληνορωμαική γαστρονομία  εμπλουτίστηκε με νεα  φαγητά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.