Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Μπαμπακιές (φασόλια)

 Οι μπαμπακιές η χαμοφάσουλα η ψαχνιώτικα είναι άσπρα φασόλια πολύ βραστερά που εξυπηρετούσαν τις πολυάσχολες αγρότισσές της περιοχής. Τα λένε και χειμωνιάτικα γιατί φυτεύονται πολύ όψιμα το καλοκαίρι και η συγκομιδή τους γίνεται λίγο πριν αρχίσουν τα κρύα.
Γυρίζοντας από τα χωράφια είχαν ένα πολύ γρήγορο φαγητό για την οικογένειά τους. Οι συνταγές ήταν δυο :φασολάδα η γουλιές την περίοδο της συγκομιδής.
Στο Καραούλι τα χαμοφάσουλα τα μαγειρεύουμε στο πήλινο τσουκάλι κρεμασμένο πάνω στη φωτιά στο τζάκι μας η στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασόλια
3 κρεμμύδια χοντροκομμέν
3 καρότα χοντροκομμένα
1 ματσάκι σέλινο
2 φλυτζάνια λάδι
5 ντομάτες ώριμες λιωμένες
1κ.γ.πελτέ
Αλάτι,πιπέρι
Μια καυτερή πιπεριά
Βάζουμε νερό εως τη μέση της γάστρας.

Τα φασολια  τα βράζουμε για μια ώρα στην φωτιά στο τζάκι ενώ στον ξυλόφουρνο αφήνουμε να πέσει πολύ η θερμοκρασία και τα αφήνουμε όλη νύχτα να σιγοβράσουν και να χειλώσουν καλά.

Σημ.
ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΑ  ΦΑΣΟΛΙΑ



Όταν οι Ψαχνιώτισσες  γύριζαν από τα χωράφια τους ήθελαν ένα όσπριο που να βράζει γρήγορα για να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Αυτά ήταν τα Ψαχνιώτικα φασόλια τα οποία καλλιεργούνταν εκτός από τα Ψαχνά σε όλα τα χωριά της Μεσσαπίας και της Δίρφης.

Τα λένε και χειμωνιάτικα επειδή μαζεύονται στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Φυτεύονται  τον Ιούλιο. Και όπως έλεγαν οι παλιοί καλλιεργητές «εάν έως της Αγίας Παρασκευής  δεν έχει η φασολιά βγάλει  τρία φύλλα, δεν θα προλάβεις να φας φασόλια».  

Είναι χαμοφάσουλα, δεν θέλουν δηλαδή κλάρωμα, και είναι κοντά. Τα μαζεύουν μια φορά ξερά και για πιο γρήγορη συγκομιδή τα έβγαζαν από την ρίζα και τα καθάριζαν σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.