Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ


Τα συμπόσια και τα γεύματα των πλούσιων αρχαίων Ελλήνων ήταν γεμάτα  από ψωμί, ψάρια ,κρέατα, πίτες, γλυκά, φρούτα και πολύ κρασί.







Τα γεύματα των αρχαίων   Ελλήνων ήταν τρία



Ακρατισμός:Το πρωινό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ψωμί κριθινο το οποίο βουτούσαν σε ανέρωτο κρασί το οποίο συνοδευόταν από σύκα και ελιές Το πιο διαδεδομένο πρωινό ρόφημα,  ήταν ο κυκεώνας, το γάλα, κυρίως το κατσικίσιο, κι ένα μείγμα από χλιαρό νερό με μέλι

Άριστον:Το δεύτερο γεύμα ήταν το μεσημέρι


Δείπνον:Το τρίτο γεύμα όταν είχε πέσει το σκοτάδι,ήταν το σημαντικότερο

Μια γενική όμως ιδέα για τις γνωστές στους αρχαίους τροφές παίρνουμε απ' τους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου (Δ , 7):

  Γιατί, τι λείπει απ'το σπίτι μας, ποία καλά, δεν είναι  γεμάτο οσμές συριακής σμύρνας κι από ευχάριστο καπνό λιβανιού, δεν σε ευφραίνει να βλέπεις μάζες ψωμιού από λεπτό αλεύρι, τρυφερά χταπόδια, λουκάνικα, ώς και πάχος, φούσκες, βραστά σέσκλα και φύλλα, φάβα και  σκόρδα, μαρίδες, σκουμπριά, ενθρυμματίδες, φάρο καιχόνδρο, κουκιά, λαθούρια, αρακά, ρόβη, μέλι, τυρί, γεμιστά άντερα ως και σιτάρια, καρύδια, πληγούρι, ψητές καραβίδες, ψητά καλαμάρια, βραστό κέφαλο,  σουπιές βραστές, βραστή σμέρνα, κωβιούς βραστούς, ψητές παλαμίδες, ψητές φυκίδες, βατράχους, πέρκες, συνόδια, γάδους, ρίνες, ψησσιά, γαλέον, κούκον, φίσσες και νάρκες, κομμάτια σελάχι, κηρήθρες, σταφύλια, σύκα, γλυκίσματα, μήλα, ακράνεια, ρόδια, ρίγανη, μήκωνα, αχλάδια,  κνήκον, ελιές, τσίπουρα, γαλατόπιτες, πράσα, αμπελόπρασα, κρεμμύδια, φνστή, βολβούς, γουλιά, σίλφιον, ξύδι, μάραθο, αυγά, φακή και τα τζιτζίκια, χυμούς, κάρδαμο, σουσάμι, κουαλούς, αλάτι, πίννες, πεταλίδες, μύδια, στρείδια και χτένια, μεγάλους τόνους. Και κοντά σ' αυτά αμέτρητο πλήθος από πουλιά, πάπιες, φάσσες, χήνες και σπουργίτια, τσίχλες, κορυδαλούς, κίσσες και κύκνους και ελεκάνους, σουσουράδα, μια γερανό. Για 'σένα θα είν' εκεί κρασιά λευκά, γλυκό εγχώριο, ευχάριστο, ο καπνίας.



Ένα καλό τραπέζωμα μας παρουσιάζει και ο Αριστοφάνης («Εκκλησιάζουσαι» 838-845).



Τα τραπέζια είναι έτοιμα και γεμάτα με όλα



τ' αγαθά και τα κρεβάτια στρωμένα



με χαλιά και προβιές. Μες στις κανάτες



ανακατεύουν το κρασί, οι μυροπώλισσες



περιμένουν στην αράδα • τα ψάρια κομμένα



φέτες ψήνονται, οι λαγοί στις σούβλες,



ξεφουρνίζουν τις πίτες, πλέκονται στεφάνια,



καβουρντίζουν ξερούς καρπούς κι οι πιο νέες



βράζουν στις χύτρες τη φάβα.







Σχετικά με την ετοιμασία ενός δείπνου, να τι μας άφησε ο Φερεπράτης (Αθηναίος ηθοποιός και ποιητής, του 4ου π.Χ. αιώνα), στο «Δουλοδιδάσκαλο»:



Πώς ετοιμάζεται το δείπνο; πέστε μας;



Λοιπόν σας λέω, έχετε ένα κομμάτι χέλι,



καλαμαράκια και αρνί, ολίγο λουκάνικο



βραστά πόδια και συκώτι, παϊδάκια



και πουλιά, κοτόπουλα και τυρί που 'ναι



μέσα στο μέλι, κι από κρέατα ένα μέρος.



(Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί Γ 49)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.