Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΦΥΤΡΕΣ

Φύτρα ονομάζουμε τους νεαρούς (ωρών ή ημερών) άσπρους βλαστούς  που ξεφυτρώνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους όταν αυτοί ξυπνάνε από τον λήθαργο για την δημιουργία ενός νέου φυτού.  
Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρο είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού στην φύση αλλά και ο πιο δημοφιλής στους ανθρώπους γιατί εμπεριέχει πλήθος συμβολισμών σχετικά με την διαδικασία της εξέλιξης. Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν τον μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει.

Οι φύτρες είναι  σπόροι και καρποί ,από όσπρια ή σιτηρά, που μουλιάζουν και αφήνονται για λίγες μέρες να φυτρώσουν.Οι φύτρες,  λοιπόν,  δημιουργούνται όταν ο σπόρος ξεκινάει να μεγαλώνει ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο φυτό.  Οι φύτρες είναι μια πολύ καλή λύση για φρέσκο φαγητό το οποίο συνήθως τρώγεται ωμό σε σαλάτες η και σκέτο. Φύτρες φτιάχνουμε από φακές, μαυρομάτικα φασόλια, ροβίτσα, αρακά,  σιτάρι, σινάπι,  λιναρόσπορο. Οι φύτρες είναι  πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνη, ένζυμα και φυτικές ίνες. Είναιπολυτιμότερη τροφή, ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τους ίδιους τους σπόρους. Η αιτία είναι το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.
Οι φύτρες ποικίλουν σε υφή και γεύση.  Άλλες είναι κατάλληλες για τη σαλάτα μας η για σούπα για σάντουιτς η για ροφήματα


Επιλέγουμε βιολογικούς σπόρους η

H καλλιέργεια φύτρων βήμα προς βήμα
  • Πλύνε τε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
  • Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
  • Την επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύνετε τους και στραγγίξετε τους καλά.
  • Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
  • Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Μην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
  • Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε τα προσεκτικά.


Βέβαια όπως και σε όλες τροφές  υπάρχουν και οι κίνδυνοι  Όταν φτιάχνουμε φύτρα δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για να φυτρώσουν, δηλαδή ζεστό και υγρό. Το περιβάλλον αυτό είναι παράλληλα κατάλληλο και για πολλά βακτήρια όπως της Σαλμονέλα, της Listeria και του E. coli

Σαν βασικά μέσα προφύλαξης (όπως καθορίζονται και από τον FDA) αναφέρουμε τα παρακάτω:


- Να μη δίνουμε ωμά φύτρα σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους
- Να μη τα δίνουμε σε ασθενείς και εγκύους
- Να τα μαγειρεύουμε ώστε να σκοτώσουμε τα βακτήρια που μπορεί να μας βλάψουν

Το μαγείρεμα των φύτρων θα καταστρέψει μέρος των πολύτιμων στοιχείων του, θα μας προφυλάξει όμως από χειρότερα δεινά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.