Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ

Η χαρουπιά φύεται παντού ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες.
Τις ψηλές χαρουπιές τις ραβδίζουμε με μια τέμπλα(ραβδί).Όσα χαρούπια είναι χαμηλά μαζεύουμε με τα χέρια. Κάνουμε επιλογή μαζεύοντας μόνο τα φετινά, όσα δεν έχουν σπόρο μέσα είναι από προηγούμενη χρονιά.. Ξεπλένουμε τα χαρούπια από τη σκόνη. Σουρώνουμε το νερό. Κόβουμε τα χαρούπια με ένα κλαδευτήρι καλύτερα σε μικρά κομμάτια των 2 εκατοστών. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα και βράζουμε για δέκα λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και αφήνουμε με το νερό από 12-24 ώρες ανάλογα την εποχή.  Ξαναπαίρνουν μια βράση. Σουρώνουμε και κρατάμε μόνο το υγρό. Το υπόλοιπο είναι μια θαυμάσια ζωοτροφή. Βράζουμε για πάνω από μια ώρα  όπως το πετιμέζι και ξαφρίζουμε συνεχώς. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες είναι έτοιμο. Βάζουμε σε βάζα. Διατηρείται και εκτός ψυγείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.