Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων στις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών είναι πάρα πάνω από εμφανής.Οι εύποροι έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα έως τον δέκατο αιώνα.
Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν τρία:
 το πρόγ(ε)υμα ή πρόφαγον
 το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα),
 και ο δείπνος. 
 Εκτός από τα τρία κύρια γεύματα υπήρχαν το «βουκκάκρατο», δηλαδή ψωμί βουτηγμένο στο κρασί, το οποίο έπαιρναν πριν το πρωινό, και το «δειλινό», ένα πρόχειρο γεύμα πριν δύσει ο ήλιος και συγκεντρωθούν όλοι για τον δείπνο.


Τα ψάρια οι Βυζαντινοί τα έτρωγαν συνήθως, Εκζεστά (βραστά), Οφτά (ψητά) και Τηγάνου
(τηγανητά). Το κρέας μαγειρευόταν με διάφορους τρόπους, ψητό, βραστό ή παστό.Για τους φτωχούς τα λαχανικά ήταν το πιο συνηθισμένο πιάτο, πράγμα που τα έκανε ελάχιστα αγαπητά στους πλουσιότερους. Πολλές φορές, τα ανακάτευαν με όσπρια, μια πρακτική που συμβαίνει μέχρι σήμερα. Αρκεί να αναφέρουμε το γνωστό σε όλους μας σπανακόρυζο ή τα μαυρομάτικα φασόλια ανακατωμένα με χόρτα. Κάθε λογής λαχανικά μπορούσε να βρει κανείς, όπως κουνουπίδια, παντζάρια, αγκινάρες, βλίτα, τσουκνίδες, γαλατσίδες, κολοκύθια, σκόρδα, κρεμμύδια, σπαράγγια, μαρούλια, μελιτζάνες και αγριόχορτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.