Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΟΥΤΑ

Μαγκούτα

Λύρα
Δυο κολοκύθες πολύ μεγάλες σε μέγεθος που έφτιαναν και δέκα και είκοσι κιλά και πολύ πάρα πάνω.

Έμπαιναν στο κατώγια μέσα στα άχυρα και διατηρούνταν όλο το χειμώνα. Οι παλιές νοικοκυρές είχαν ένα υλικό με το οποίο μπορούσαν κα κάνουν ένα σωρό συνταγές ανα πάσα ώρα και στιγμή. Το πρόβλημα ήταν τότε ότι έπρεπε να καταναλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα η να μοιραστεί σε γειτόνους γιατί δεν υπήρχε τότε η κατάψυξη όπως σήμερα για να διατηρηθεί.

 Η λύρα έχει στρογγυλό σχήμα. Η ντόπια στρογγυλή κολοκύθα είναι πορτοκαλί ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές ποικιλίες στρογγυλής κολοκύθας με διαφορετικά χρώματα και χαρακτηριστικά.
Η Μαγγούτα μοιάζει λίγο με στάμνα κι είναι χρώματος καφέ.
Διατηρούνται όλο το χειμώνα αλλά όσο περνάει ο καιρός χάνουν βάρος. Και φυσικά τρώγονται ακόμα και οι σπόροι αφού αλατιστούν και φουρνιστούν.

Πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός της κολοκύθας. Κόβετε πολύ δύσκολα και θέλει μεγάλη προσοχή.. Χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι με πλατιά λάμα. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση. Καθαρίζουμε  με ένα κουτάλι από τους σπόρους και τις ίνες. Τοποθετούμε  τα κομμάτια με το εσωτερικό προς τα κάτω και κόβουμε σε φέτες. Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια και αφαιρούμε ην φλούδα βάζοντας αρχικά πλαγιαστά το μαχαίρι. Αφού καθαρίσουμε όλα τα κομμάτια αποφασίζουμε πως θα τα κόψουμε ανάλογα την χρήση τους. Βάζουμε τα κομμάτια στην κατάψυξη και διατηρούνται για αρκετούς μήνες

Η κολοκύθα μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους που αναφέρονται πάρα κάτω. Γλυκές και αλμυρές συνταγές. Αλμυρές συνταγές είναι οι γεμιστές κολοκύθες,ριζότο,πίτες,σούπα,σε ομελέτα,
Η κολοκύθα ταιριάζει με πολλά μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο, το κάρι, το μπαχάρι, το καρδάμωμο , το κύμινο, η κανέλα και αρκετά  μυρωδικά  όπως το θυμάρι, ο άνηθος, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, το φασκόμηλο.


Ο πιο απλός τρόπος είναι ψητή κολοκύθα στο φούρνο.










Κολοκύθα

Σούπα

Κρεμμύδι

Πράσο

Αλάτι,πιπέρι,κύμινο

Λάδι,λεμόνι

Βράζουμε  όλα τα υλικά και τα περνάμε στο μπλέντερ,



Λυροκεφτέδες



Ένα κιλό κολοκύθα τριμμένη στο τρίφτη

Φρυγανιές,αλεύρι

2 αυγά

1 κρεμμυδάκι  φρέσκο

Κρεμμύδι ξερό

Άνιθο,  μαϊντανό, δυόσμο

Αλάτι, πιπέρι, κύμινο



Κολοκύθα σαν μπακλαβάς

Ανοίγουμε το φύλλο πολύ λεπτό.



Στρώνουμε στη βάση και βάζουμε  την κολοκύθα με ζάχαρη και κανέλα

Βάζουμε  το δεύτερο φύλλο και βάζουμε τα σπασμένα καρύδια



Γλυκό κουταλιού





Για την γεμιστή κολοκύθα δε υπήρχε συνταγή με συγκεκριμένα υλικά γιατί η















κάθε νοικοκυρά έβαζε ότι περίσσευε και ότι υπήρχε στο σπίτι με

βάση πάντα το ρύζι. Τα υλικά που δημοσιεύονται πάρα κάτω είναι απλώς ενδεικτικά

Αφαιρείται ότι θέλετε και συμληρώνετε με ρύζι.









Υλικά Συνταγής















                                                

Ανάλογα με τα μέγεθος της κολοκύθας υπολογίζεται κα την ποσότητα των άλλων υλικών. Ενδεικτικά για κάθε κιλό κολοκύθας υπολογίστε 200 γρ. ρύζι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο ,1 κ.σ. φυτικό βούτυρο.

Αντί για ρύζι μπορείτε  να βάλετε πλιγούρι



Ρύζι καρολίνα

Ελαιόλαδο

Φυτικό βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

Από τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε να προσθέσουμε όποια από αυτά έχουμε διαθέσιμα.

  κουκουνάρι

 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα)

 φιστίκια Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό (καρύδια)

 φλ. σταφίδα

δαμάσκηνα απυρήνωτα

ψιλοκομμένα

 βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

Σύκα λιαστά ψιλοκομένα

Συκωτάκια μοσχάρι ψιλοκομμένο

Συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμενα

Λουκάνικο πολύ πικάντικο.Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα.

Κάστανα

Κεφαλοτύρι



κονιάκ

κρασί

νερό





































Εκτέλεση

Βάζουμε στο κονιάκ από νωρίς τα αποξηραμένα φρούτα και τους καρπούς να πάρουν άρωμα.

 Πλένουμε πρώτα καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο, σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεατικά μας.  Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Βάζουμε την κολοκύθα στο φούρνο προστατευμένη με αλουμινόχαρτο . Ελέγχουμε τακτικά για υγρά και προσθέτουμε νερό η κρασί. Συνήθως δεν βάζουμε πολλά  γιατί η κολοκύθα βγάζει αρκετή υγρασία. Υπολογίστε μια ώρα κι ένα τέταρτο περίπου ψήσιμο για κάθε κιλό κολοκύθας.

Την σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι)  η κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

Μαγκούτες στην περιοχή μας λένε τις κολοκύθες που έχουν το σχήμα στάμνας και έχουν συνήθως καφετί χρώμα. Κόβομε την κολοκύθα στη μέση κάθετα και αφαιρούμε με ένα κουταλάκι μπόλικη από τη ψύχα της.Την αλείφουμε μέσα με φυτικό βούτυρο.αλάτι,πιπέρι.Βράζουμε το ρύζι.Βγάζουμε και ανακατεύουμε με μανιτάρια,φυστικια, καρύδια,αποξηραμένα φρούτα, κάστανα. Γεμίζουμε τα δυο κομμάτια της κολοκύθας,την θωρακίζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα για κάθε κιλό κολοκύθας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.