Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

Η αποξήρανση των τροφών ίσως ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του πρωτόγονου ανθρώπου. Είναι ίσως η αρχαιότερη μορφή συντήρησης τροφής και μάλλον έγινε τυχαία. Κάποια φρούτα, λαχανικά η κρέας βρέθηκαν μπροστά τους ήταν βρώσιμα και κάποιοι από αυτούς σκέφτηκαν να το κάνουν μόνοι τους Ίσως να έγινε κι έτσι. Άλλωστε πως μπορεί να ξέρει κάποιος;
Το σίγουρο όμως είναι ότι η αποξήρανση είναι ο πιο φυσικός τρόπος συντήρησης τροφίμων.Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε η  υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα.Αυτό επιτυγχάνεται με την έκθεση της τροφή σε μια πηγή θερμότητας. Εκτός από τον φυσικό τρόπο που αναφέραμε υπάρχει και ο τεχνικός τρόπος με ένα ηλεκτρικό φούρνο η εναν αποξηραντή.
Η αποξήρανση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία απο 35 έως 45 βαθμούς και σε κάποιες περιπτώσεις έως 60 βαθμούς..Δεν καταστρεφονται οι βιταμίνες,διατηρούν το χρώμα τους, εχουν μικρότερο όγκο και μπορούν να αποθηκευτούν ευκολότερα,μαγειρεύονται εύκολα,δεν απαιτούν ενέργεια όπως το ψυγείο.
Πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι τα φρούτα δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα
Τα φρούτα και τα λαχανικά πλένονται πολύ καλά βάζοντας λίγο λεμόνι στο νερό το οποίο κάνει την αποξήρανση πιο γρήγορη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.