Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΗΔΥΣΜΑΤΑ

Οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν "ηδύσματα" και "αρτύματα" για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους με πιο διαδεδομένη σάλτσα τον "γάρο" γνωστό απο την αρχαιότητα.  φτιαχνόταν από εντόσθια ψαριών και μικρά ψάρια, τα οποία αφού αλάτιζαν και πιθανώς ανακάτευαν με κρασί (οινόγαρος),
τα άφηναν στον ήλιο για δύο έως τρεις μήνες ή τα έβραζαν για αρκετές ώρες. Το υγρό αυτό χρησιμοποιούσαν σε διάφορες παραλλαγές ανακατεμένο με νερό, κρασί, λάδι ή ξύδι για να αρτύσουν όλων των ειδών τα φαγητά, λαχανικά, κρέατα, ψάρια.

Για τα καρικεύματα οι Βυζαντινοί ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την απόκτηση του από τις εξωτικές αγορές της Μέσης Ανατολής .Γαρίφαλο,  μοσχοκάρυδο,  κανέλα ή «τριψίδι», το ινδικό ξύλο ή κινναμώμον κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.