Η Κρανιά είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη της είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση - ονομάζονται κράνα. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι νωρίς την άνοιξη ενώ η περίοδος καρποφορίας της είναι τους φθινοπωρινούς μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Είναι γυαλιστερή βρώσιμη κόκκινη ράγα με γλυκόξυνη γεύση, τρώγεται νωπή, καταψυγμένη και αποξηραμένη σε μορφή σταφίδας.
Ο καρπός της κρανιάς στην Ελλάδα ωριμάζει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, η συγκομιδή των καρπών γίνεται χειρωνακτικά από το δένδρο.
Τα κράνα πρέπει να κοπούν ώριμα και τότε είναι γλυκά . Αν
τα κράνα κοπούν σε λάθος χρόνο είναι στυφά. Αλλά ,αν πάλι κοπούν λίγο πράσινα
πρέπει να τα αφήσουμε να ωριμάσουν. Είναι υπέροχα για γλυκές σάλτσες αλλά και
μαρμελάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.