Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΠΑΣΠΑΛΑΣ

 Παίρνουμε το λίπος του γουρουνιού και το κόβουμε  σε μεγάλα κομμάτια.
Τα παστώνουμε (φτιάχνουμε στρώσεις λίπους με πολύ αλάτι) σε ένα τελάρο και τα αφήνουμε για 4-5 μέρες.
Μόλις περάσουν οι μέρες, τα βάζουμε στην κατσαρόλα, τους ρίχνουμε λίγο νερό, γύρω στο μισό ποτήρι και τα βράζουμε.
Τα ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν στον πάτο, ταυτόχρονα ξαφρίζουμε.
Όσο βράζει το λίπος, τόσο λιώνει. Βράζουμε για 2 ώρες. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του λίπους σε μια άλλη κατσαρόλα και τα τηγανίζουμε χωρίς νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το λίπος.

Παίρνουμε κρέας, συνήθως μπούτι, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα παστώνουμε.
Αφήνουμε 4-5 μέρες σε τελάρο με τρύπες , για να φύγουν τα υγρά.
Μετά απο τις  4 μέρες βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα και  το βράζουμε για μια ώρα.
 Δεν θέλουμε να βράσει πολύ. Μεταφέρουμε τα κρέατα σε τηγάνι και τα τηγανίζουμε με λίπος για 15-20 λεπτά. Θέλουμε απλώς να ροδίσουν.

Παίρνουμε ένα τενεκέ (παλιότερα τον πασπαλά τον αποθήκευαν σε μεγάλο πιθάρι) και  βάζουμε στον πάτο ένα στρώμα λίπους.
Στη συνέχεια βάζουμε στρώσεις κρέατος, συμπληρώνοντας με λίπος .
Αν θέλουμε μπορούμα να προσθέσουμε  και λουκάνικα αλλά θα πρέπει να τα βράσουμε  κι αυτά, αλλά να τα  τηγανίσουμε λιγότερη ώρα απο το κρέας.

Θύμησες της μαμάς Μαρίας
''Τον πασπαλά συνήθως τον έφτιαχναν με το γουρούνι των Χριστουγέννων.
Τον αποθήκευαν σε ένα μεγάλο πιθάρι και περνούσαν ολόκληρη τη χρονιά.
Όταν ήθελαν να φάνε έβγαζαν ένα κομμάτι, το τηγάνιζαν στο λίπος του και το έτρωγαν ζεστό. ''




 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.