Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ

Ο σαμπούκος είναι ένας μικρός αυτοφυής φυλλοβόλος θάμνος που συναντάμε συχνά σε δασώδεις περιοχές. Έχει οδοντωτά και λογχοειδή φύλλα, μικρά λευκοκίτρινα άνθη, τα οποία μάλιστα έχουν έντονη μυρωδιά, και μικρούς καρπούς σκούρου μοβ χρώματος που μοιάζουν με ρώγες.
Ένα δροσιστικό καλοκαιρινό μη αλκοολούχο ποτό μπορεί να γίνει από τα άνθη του σαμπούκου, βράζουμε λίγα άνθη, ζάχαρη και λεμόνι, αφήνουμε μέσα στο υγρό για 48 ώρες.
Τα άνθη μπορούν να γίνουν τηγανίτες βουτώντας τα σε κουρκούτι.

Χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσουμε κέικ, μπισκότα, γαλατόπιτες και γλυκές πίτες με τυρί, μαρμελάδες, σε χυμούς φρούτων, ενώ μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο ή ξύδι.
Επίσης είναι ένα από τα απαραίτητα φυτά στη δημιουργία του βιολογικού μας αγροκτήματος για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων
Τα ώριμα μπλε-μαύρα μούρα και τα άνθη είναι εδώδιμα.
Τα φύλλα και ο φλοιός του σαμπούκου είναι ασφαλές για κατανάλωση σε αποξηραμένη μορφή.
Οι άγουροι καρποί περιέχουν κυάνιο και είναι τοξικοί γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.