Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Ο τραχανάς είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά το οποίο έφτιαχναν όλες οι παλιές νοικοκυρές Είναι γλυκός,ξινός,χοντρός ,ψιλός, νηστίσιμος,  αρτύσιμος.Οι κόκκοι του τραχανά είναι ακανόνιστοι με διάμετρο από 2 έως 5 χιλιοστά.  Ανάλογα τα υλικά που είχε το κάθε νοικοκυριό έφτιαχνε τον τραχανά της.Έτσι χρησιμοποιούσαν  γιαούρτι η γάλα  από πρόβατα, γίδινο η αγελαδινό.Αλεύρι, πλιγούρι,σιμιγδάλι και σε κάποιες περιπτώσεις πελτές η ζωμό λαχανικών η κρέατος,αυγά,βότανα και αρωματικά Ιδανική εποχή για να φτιαχτεί ο τραχανάς είναι το καλοκαίρι γιατί λόγω της ζέστης στεγνώνει εύκολα.
Τα σύνεργα που χρειαζόμαστε είναι μια κατσαρόλα, μια σπάτουλα ξύλινη για το ανακάτεμα,μια σήτα,σεντόνια για το άπλωμα,σήτα η τούλι.

                        Το άπλωμα του τραχανά

Το πρώτο άπλωμα του τραχανά είναι χοντροκομμένα κομμάτια τα οποία γυρίζουμε για να στεγνώσουν και από τις δυο πλευρές.Κρατάει από μια έως δυο ημέρες ενω κάποιες νοικοκυρές προτιμούσαν να τον αφήσουν περισσότερες ημέρες να τρίβουν τα κομμάτια κάθε μέρα και να τα κάνουν μικρότερα.

Το τελικό στάδιο για όλους τους τραχανάδες  είναι το στέγνωμα.Γίνεται με πέρασμα από σήτα,χοντρή η ψιλή και το άπλωμα σε μεγάλη αραιή επιφάνεια που τοποθετείται αραιά.Το αφήνουμε ώσπου να στεγνώσει διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από εβδομάδα οπότε από εκεί βγήκε και η έκφραση "άπλώνει τραχανά"  που σημαίνει ότι κάποιος αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Με το στέγνωμα αφαιρείται η υγρασία που φιλοξενεί παθογόνους οργανισμούς και με αυτό τον τρόπο διατηρείται για αρκετούς μήνες.

Το στέγνωμα του τραχανά θέλει μεγάλη προσοχή.Αν το παρακάνουμε ο τραχανάς μπορεί να γίνει και σκόνη.

                        Ψιλόξινος
Ο συνηθισμένος τρόπος

Ο ξινός τραχανάς φτιάχνεται από ξινόγαλο και αλεύρι. Η αναλογία είναι 1 μέρος ξινόγαλο 2 μέρη αλεύρι,
Βράζουμε το γάλα,ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε 3 η 4 μέρες να ξινίσει.Ενδιάμεσα προσθέτουμε σταδιακά κάθε μέρα γάλα.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε συνεχώς. Φτιάχνουμε την ζύμη και κόβουμε κομμάτια σε μικρό μέγεθος.Απλώνουμε για μια-δυο μέρες να γίνει το πρώτο στέγνωμα.Ενδιάμεσα γυρίζουμε να στεγνώσουν και από τις δυο πλευρές.
Γυρίζουμε μια σήτα ανάποδα και τρίβουμε τα κομμάτια. Απλώνουμε τους κόκκους και περιμένουμε να στεγνώσουν.

Άλλοι τρόποι

Αντί για ξινισμένο γάλα χρησιμοποιείται γιαούρτι η προζύμι η μείγματα που είναι συνδυασμός όλων αυτών των υλικών. Άλλος τρόπος είναι το γάλα να μπει στο ζυμάρι και να τα αφήσουμε να ξινίσουν μαζί για μια δυο ημέρες.

              Γλυκός τραχανάς
Για τον γλυκό τραχανά χρησιμοποιούμε γάλα που δεν έχει ξινίσει.


Γλυκόχοντρος από πλιγούρι

Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε το πλιγούρι ,μαλακό αλεύρι και αλάτι.Ανακατεύουμε συνεχώς.Μόλις βράσει καλά,παλιότερα έβαζαν το δάχτυλο και δεν έπρεπε να αντέχει καθόλου.Το μείγμα πήζει,κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει και να χωνέψει.Τρίβουμε και αφήνουμε να στεγνώσει.Γυρίζουμε να στεγνώσει κι απο τις δυο μεριές. Μετα μια δυο μέρες ανάλογα την ζέστη τρίβουμε στη σήτα και ξανααπλώνουμε.

Νηστίσιμος τραχανάς

Αντί για γάλα  βράζουμε λαχανικά,σέλινο,καρότο,κρεμμύδι,μαϊντανό κ.λπ. Τα βράζουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.