Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΜΠΟΜΠΟΤΑ


Για αρκετά χρόνια η μπομπότα ήταν το βασικό ψωμί πολλών νοικοκυριών με αποκορύφωμα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Άλεθαν το καλαμπόκι στο μύλο, κοσκίνιζαν και σε μια ώρα είχαν το ψωμί της ημέρας.

Μπομπότα λειψή

Ανακατεύαν το καλαμποκάλευρο με ζεστό νερό, το ζυμώνανε στο σκαφίδι, έβαζαν λάδι στον πάτο και το έβαζαν στο φούρνο.
Η συνταγή με καλαμποκάλευρο που χρησιμοποιούμε .περιλαμβάνει τα παρακάτω υλικά:

1η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ

400γρ.αλεύρι κίτρινο
400γρ.αλεύρι ολικής
200 γρ.καλαμποκάλευρο
300γρ.προζύμι
50γρ,καλαμποκέλαιο
20γρ.αλάτι
650ml.χλιαρό νερό

Ανακατεύουμε τα υλικά ,ζυμώνουμε κι όταν ετοιμαστεί η ζύμη αφήνουμε να ξεκουραστεί για δυο ώρες. Σχηματίζουμε το καρβέλι,  το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή και φουρνίζουμε. Ψήνουμε γα μια ώρα στους 200 βαθμούς.

2η ΣΥΝΤΑΓΗ

500 γρ.καλαμποκάλευρο
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1αυγό
Προζύμη 240 γρ.
1 κ.γ.αλάτι
600 mlνερό χλιαρό
1000 ml καλαμποκέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.
 Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη, προσθέτουμε λίγο νερό ενώ αν είναι αραιή προσθέτουμε αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε τις φρατζόλες μας και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα τριάντα λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.