Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

 Το να μπορείς να σφραγίσεις την κάθε εποχή σε ένα βαζάκι σου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση τόσο στη γεύση όσο και σαν ασχολία. Μαρμελάδες μπορούμε να φτιάξουμε από  όλα σχεδόν τα φρούτα και κυρίως  αυτά που μπορεί να παραγίνουν και ίσως τα πετάξουμε,  αλλά και από κάποια λαχανικά όπως π.χ, η κολοκύθα.
 Το καλοκαίρι έχουμε ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, φράουλες, την άνοιξη και το καλοκαίρι φρούτα του δάσους, το χειμώνα πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, κυδώνια το φθινόπωρο σταφύλια κ.λπ.
Οι μαρμελάδες μαζί με βούτυρο είναι ένα πολύ δημοφιλές πρωινό, ενώ μαρμελάδα βάζουμε σε γλυκά, τάρτες, κέικ .
 Όπως και στη μαγειρική, ακολουθείς μερικά βασικά βήματα κι από εκεί κι ύστερα βάζεις το γούστο σο, την φαντασία  σου, συνδυάζεις  διαφορετικά υλικά   και  απολαμβάνεις ένα υπέροχο δημιούργημα.
Βασικό συστατικό της μαρμελάδας είναι η ζάχαρη η οποία πρέπει να μπει στη σωστή ποσότητα. Μια αναλογία που χρησιμοποιείται από πολλούς είναι ένα μέρος ζάχαρης σε ένα μέρος υλικού.
 Εγώ χρησιμοποιώ 8 μέρη ζάχαρης σε 10 μέρη υλικού.
Επίσης η ποσότητα του νερού αν το αναφέρει η συνταγή.
  Η πηκτίνη είναι η ουσία που  πήζει την μαρμελάδα. Υπάρχουν φρούτα  που έχουν αρκετή πηκτίνη  όπως τα εσπεριδοειδή  και το μήλο και δεν χρειάζονται κανένα άλλο χημικό  πρόσθετο. Υπάρχουν και φρούτα όπως  οι φράουλες, τα ροδάκινα τα οποία χρειάζονται  πηκτίνη.Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε λεμόνι το οποίο όπως όλα τα εσπεριδοειδή έχουν πολύ πηκτίνη στο άσπρο μέρος και στη φλούδα. Το βράσιμο είναι βασικός παράγοντας καθώς αν παραβράσουμε η μαρμελάδα δεν πήζει καθώς η πηκτίνη καταστρέφεται. Η θερμοκρασία πήξης είναι 105βαθμοί.
  Οι μαρμελάδες γίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, με συνεχόμενο ξάφρισμα, συχνό  ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα που θα ακουμπάει στον πάτο. Έχετε πάντα πρόχειρη μια δεύτερη κατσαρόλα για την περίπτωση που αρπάξει για να μεταφέρετε την μαρμελάδα
η μαρμελάδα ,μπαίνει ζεστή στα αποστειρωμένα  βάζα χωρίς κενό  ,τουμπάρετε για μια ημέρα.
Ένας παλιός τρόπος για να δούμε αν  μαρμελάδα έχει δέσει είναι ο εξής: Βγάζουμε λίγη μαρμελάδα σε πιατάκι και αφήνουμε 4-5 λεπτά να κρυώσει. Βάζουμε το κουταλάκι και χωρίζουμε την μαρμελάδα. Άν ξαναενωθούν τα δυο μέρη τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.