Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ Η ΕΥΒΟΙΚΑ ΚΑΡΥΑ

Οι αρχαίοι όλους τους ξηρούς καρπούς τους έλεγαν κάρυα (κάρυα εκάλουν και τας αμυγδαλάς και τα νυν καστάνεια, λέει ο Αθήναιος), έτσι και τα κάστανα τα είπαν και «ευβοϊκά κάρυα», προφανώς επειδή στα δάση της Εύβοιας υπήρχε μεγάλη παραγωγή.
Ωστόσο, η καστανιά από τη Μικρασία μας ήρθε, και μάλιστα από την περιοχή του Πόντου, έστω κι αν δεν το δείχνει το όνομά της, όπως στο φουντούκι.
Παρά τις υψηλές θερμίδες που παρέχουν (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Διατροφικές πληροφορίες:
100 g % RI
Ενέργεια (kcal) 179
9
Λιπαρά (g)2.74
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0.53
Υδατάνθρακες (g)33.613
εκ των οποίων σάκχαρα (g)6.77
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g)6.124
Πρωτεΐνες (g)​2.35
Αλάτι (g)0.030









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.