Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Στα ψηλά βουνά, στα όρη, στις ρεματιές και τα λαγκάδια, η Ελλάδα παράγει πολύτιμους θησαυρούς. Κάθε μέρος, κάθε  τόπος, με το πέρασμα των αιώνων έχει τα δικά του ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Παράγει τα καλύτερα και αγνότερα αγροτικά προϊόντα.
Ο μαύρος χοίρος και  η  βραχυκερατική αγελάδα, είναι δύο αυτόχθονες ελληνικές φυλές, που ζουν ελεύθερες στα ορεινά βοσκοτόπια.
Οι παλιές παραδοσιακές ποικιλίες φυτών έχουν την τιμητική τους. Η φάβα, τα ρεβύθια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα κουκιά, η  γεμάτη άρωμα παραδοσιακή ντομάτα, η γλυκιά σαν μέλι φλάσκα μελιτζάνα.
Απίστευτη είναι και η ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών, τα οποία  συλλέγονται και αποξηραίνονται φυσικά. Ρίγανη, θυμάρι, τσάι, χαμομήλι, θρούμπι, φασκόμηλο, δίκταμο.
Εξαιρετικές είναι και οι βουνίσιες παραδοσιακές συνταγές, τραχανάς γλυκός και ξινός, φύλλο (χυλοπίτες), μυζήθρες, τυριά, πίτες, μπακλαβάδες, τηγανίτες.
Μανιτάρια άγρια. Διαφόρων ειδών βρώσιμα χόρτα, ραδίκια, παπαρούνες, θανασάκια, καυκαλήθρες, μάραθα, σπαρράγγια.
Μέλι,
το αιώνιο σύμβολο της ευζωίας, μέλι θυμαρίσιο, έλατου, πεύκου, καστανιάς. Μελάκι αγνό και πολύτιμο, το πιο γλυκό δώρο της ακούραστης μελισσούλας και της φύσης στον άνθρωπο.
Αθάνατη ελληνική γή, με το εύφορο έδαφος, το λαμπερό σου ήλιο, το ολόδροσο χορτάρι, τα γάργαρα νερά σου.
Αθάνατη ελληνική γή με τα λογής λογής διαμάντια σου, με τα αγνά καλούδια σου.
Αθάνατη ελληνική γή με τα ζωηρά χρώματα, τα αληθινά αρώματα, τις μοναδικές σου γεύσεις.
Αθάνατη ελληνική γή , ιερή κιβωτός γεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.