Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το πρόβειο γιαούρτι είναι ένα από τα βασικά υλικά της κουζίνας μας. Είναι πάντα φρέσκο, το γάλα έρχεται καθημερινά από το κτήμα μας και το χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές συνταγές.

ΣΥΝΤΑΓΗ
Κατ' αρχάς περνάμε το γάλα στην τσαντίλα για να το καθαρίσουμε.
Ζεσταίνουμε το γάλα ανακατεύοντας για να μην κωλύσει έως τους 90 βαθμού λίγο πριν αρχίσει να βράσει και να φουσκώσει το γάλα. Με αυτό τον τρόπο σκοτώνονται όλοι οι παθογόνοι
οργανισμοί.Μεταφέρουμε το γάλα στο πήλινο σκεύος και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 50 βαθμούς η όταν μπορούμε να βάλουμε το μικρό μας δάχτυλο να μετρήσουμε έως το 20 και να αντέξουμε.
Από το προηγούμενο γιαούρτι έχουμε κρατήσει μια ποσότητα γύρω στο ένα κεσεδάκι για μαγιά. Βγάζουμε την πέτσα και το ανακατεύουμε καλά με λίγο από το ζεσταμένο γάλα. Ανασηκώνουμε την πέτσα που έχει πιάσει ρίχνουμε την μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά. Το καπακώνουμε και από πάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα. Όταν πήξει μετά από 4-6 ώρες το βάζουμε στο ψυγείο πολύ προσεκτικά και δεν το μετακινούμε. Εναλλακτικά αν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο βάζουμε το γιαούρτι στο φούρνο σε θερμοκρασία 50 βαθμούς και σε μιάμιση ώρα είναι έτοιμο.
Για στραγγιστό γιαούρτι, το βάζουμε σε μια υφασμάτινη σακούλα το κρεμάμε και περιμένουμε να στραγγίσει..
Αν θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας γιαούρτι και θέλετε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένο γάλα από το s/m  η συνταγή είναι η ίδια μόνο που δεν χρειάζεται να φτάσει ο βρασμός  στους 90 βαθμούς αλλά στους 52.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.