Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ



Η φραγκόκοτα με καταγωγή από τη υποσαχάρια Αφρική ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα. Με βάρος έως 1600 γρ. είναι μικρότερη σε μέγεθος από το κοτόπουλο. Το φτέρωμά της έχει βούλες, στην κορυφή του κεφαλιού της έχει κεράτινο εξόγκωμα κι δεξιά και αριστερά του ράμφους
της έχει σαρκώδη λειριά. Τα αυγά της έχουν σκούρα στίγματα.
Εκτρέφονται για το κρέας τους και τα αυγά τους. Είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο. Συμβιώνουν αρμονικά με τις κότες και είναι οι καλύτεροι φύλακες για τους εχθρούς των άλλων πουλιών του κοτετσιού. Συγκεντρώνονται όλες μαζί και κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο  με διαπεραστικό ήχο. Είναι  έξυπνα πουλιά και αντιλαμβάνονται γρήγορα τον κίνδυνο. Η ταχύτητα και η εξυπνάδα τους τις κάνουν τους καλύτερους θηρευτές  εντόμων και παράσιτων. Τα αυγά τους προτιμούν να τα κάνουν σε δικές τους φωλιές και  έξω στα χόρτα και στους θαμνους. Πρέπει από μικρές να τις μάθουμε να γεννάνε στη φωλιά τους. To αυγό φραγκόκοτας μοιάζει πολύ με της κότας, αλλά έχει σκληρότερο κέλυφος, περισσότερο κρόκο σε σχέση με το μέγεθος αυγού. "Βγάζουν φτερό" και πετάνε έξω από το φράχτη αλλά ξαναγυρίζουν. Πολύ βασικό είναι να τα ταΐζουμε και το βράδυ  για να ξέρουν ότι θα βρούν τροφή όταν γυρίσουν. Η καλύτερη λιχουδιά για τις φραγκόκοτες είναι το κεχρί ενώ τρώνε ότι και οι κότες.
Όταν περάσουν τους 8 μήνες  αρχίζουν να  γεννάνε από  100-160 αυγά τον χρόνο, ποτέ τον χειμώνα  και μπορούν να κλωσήσουν από 10-15 αυγά. Κάνουν αυγά για 8 χρόνια. Ένα αρσενικό αναλογεί σε 6-8 θηλυκά. Δύσκολα ξεχωρίζουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι τα αρσενικό  έχει πιο χοντρά κρεάτινα εξογκώματα και κρεατάκια και οι μεγαλύτερες ροδέλες στο λαιμό.
Μετά από 6-8 μήνες αρχίζουν να κάνουν αυγά. Αυτά δεν είναι γόνιμα όπως γόνιμα δεν είναι και τα πρώτα αυγά που κάνουν κάθε περίοδο. Τους δυο πρώτους μήνες οι νεοσσοί είναι πολύ ευαίσθητοι και πρέπει να προστατευθούν σε στεγνό και ζεστό μέρος. 
 Τρυφερό και μαλακό σκούρο κρέας με δύσκολο ψήσιμο γιατί δεν έχει λίπος  για να προστατευθεί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να περιχύνεται με υγρά ιδανικό μείγμα είναι λιωμένο βούτυρο με χυμό πορτοκάλι. Ψήνετε με το στήθος να ακουμπάει στο πάτο του σκεύους
.Στη γεύση μοιάζει πολύ με το κρέας κυνηγιού .Έχει λίγες θερμίδες μόλις 110 σε 100 γρ.κρέατος, λίγη χοληστερόλη ενώ είναι ιδανική τροφή για αθλητές καθώς 100 γρ. κρέατος περιέχουν 41 γρ. πρωτεΐνης. Το λίπος της φραγκόκοτας είναι μόνο στην πέτσα και  δεν είναι στους ιστούς. Αν αφαιρέσουμε η πέτσα είναι το πιο άπαχο κρέας. Είναι μεν  άπαχο αλλά πλούσιο σε λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες.
Φραγκόκοτα ενός κιλού χρειάζεται  35-40 λεπτά στους 160 βαθμούς.Ταιριάζει πολύ με εσπεριδοειδή, μήλα, κάστανα, δαμάσκηνα,κρεμμύδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.