Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Μεγάλο ρόλο  παίζει η ποιότητα του κάρβουνου που θα επιλέξουμε και κυρίως χωρίς πρόσθετα χημικά.
Φροντίζουμε να καθαρίσουμε την σχάρα για λόγους υγείας και για να μην κολλήσουν τα κρέατα.
Ανάβουμε τα κάρβουνα με την βοήθεια του δοχείου εκκίνησης. Περιμένουμε να "κάτσουν" για 15-20 λεπτά Πρέπει τα κάρβουνα να πάρουν  άσπρη-γκρί απόχρωση σε όλη τους την επιφάνεια. Κάρβουνα που παραμένουν μαύρα και καπνίζουν τα αφαιρούμε.
Απλώνουμε τα κάρβουνα και φροντίζουμε να  έχουν  μεγαλύτερη επιφάνεια από την επιφάνεια που θα βάλουμε το κρέας.
Το κρέας κατ αρχάς το βάζουμε σε ισχυρή θερμοκρασία για να θωρακιστεί και κατόπιν πρέπει να κατεβάσουμε την θερμοκρασία για να ψηθεί και εσωτερικά.
Το κρέας πρέπει να ψήνεται σε διαφορετική θερμοκρασία οπότε πρέπει  αυξομειώνουμε την απόσταση της σχάρας, ανεβάζοντας η κατεβάζοντας.
Άλλος τρόπος είναι να χωρίσουμε την σχάρα σε δυο ζώνες .
Στη μια ζώνη βάζουμε παχύ στρώμα από κάρβουνα και στην άλλη ζώνη το μισό πάχος συνήθως μια μόνο στρώση αρκεί. Στη ζώνη με την δυνατή θερμοκρασία για να διαπιστώσουμε αν έχουμε την σωστή θερμοκρασία πρέπει να μην μπορούμε να αφήσουμε τα χέρια μας σε απόσταση δέκα εκατοστών για πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα. Στη κρύα ζώνη  στο αντίστοιχο τέστ ισχύει το ίδιο για 5-6 δευτερόλεπτα.
Άλλος ένας τρόπος  να κατεβάσουμε την θερμοκρασία είναι σκεπάζοντας με στάχτη.
Ο πάρα πάνω τρόπος είναι ιδανικός για λεπτά κομμάτια κρέας, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.λπ.
Για ψάρι, κοτόπουλο που χρειάζονται χαμηλή θερμοκρασία  για να προλάβουν να ψηθούν και εσωτερικά , ιδανικός τρόπος  ψησίματος  είναι η τοποθέτηση των κάρβουνων από την μια πλευρά και από την άλλη τα φαγητό.
Κρατήστε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Προσέξτε σε ποιο σημείο θα ανάψετε την φωτιά,φορέστε γάντια και προπαντός σβήστε καλά τα κάρβουνα μόλις τελειώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.