Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


''Φρούτο του χειμώνα, ζουμερό πολύ,
χρυσαφένιο τόπι, πάνω σε κλαδί''
                                            τι είναι;

'Έυκολη συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι

1 κιλό πορτοκάλια
1200 γραμμάρια ζάχαρη
1 λεμόνι
1 βανίλια ή κανέλα

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους.
Κόβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι σε μικρά κομμάτια μαζί με την φλούδα.
Τα βάζουμε σε νερό  για 48 ώρες.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και περνάμε από μούλτι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά,μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Εναλλακτική συνταγή

Με τις ίδιες ποσότητες μπορούμε να βράσουμε 2-3 φορές τα πορτοκάλια για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας κάθε φορά νερό.Αφού τα βράσουμε και μαλακώσουν αρκετά, τα περνάμε από 2-3 κρύα νερά.
Τα τεμαχίζουμε και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Ένας εύκολος τρόπος, για να διαπιστώσουμε οτι η μαρμελάδα μας έχει δέσει καλά είναι ο εξής:
Παίρνουμε μια κουταλιά απο τη μαρμελάδα και την βάζουμε σε ένα πιατάκι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και της κάνουμε μια γραμμή με το δαχτυλό μας, αν χωρίζετε καθαρά, δηλαδή άν το δαχτυλό μας 'αφήνει' δρόμο, τότε είναι η μαρμελάδα έτοιμη. 

Εκτός απο το ψωμί και τις φρυγανιές, μπορούμε να την απλώσουμε και σε κέικ, αραιωνοντάς την με λίγο ζεστό νερό.Μπορούμε να την χρησιμοποιοιήσουμε σε τάρτες και τούρτες.
Εξαιρετικά επίσης ταιριάζει με το ανθότυρο και τη μυζήθρα, καθώς επίσης και με πιταράκια φέτας τηγανιτά σε φύλλο κρούστας.Δακιμάστε τη και έτσι και θα με θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.