Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΧΗΝΑ

Πρώτη αναφορά για την εξαιρετική λιχουδιά που θεωρούσαν την χήνα είναι στον Όμηρο ο οποίος αναφέρει ότι η Πηνελόπη ...περιμένοντάς τον Οδυσσέα ονειρεύεται 20 χήνες να παχαίνουν στην αυλή της. Οπότε το φουά γκρά δεν είναι ανακάλυψη των Γάλλων αλλά ούτε και των προγενέστερων Ρωμαίων. "Τρυφερόν  συκωτιον" το ονόμαζαν οι προγονοί μας και το τιμούσαν δεόντως. Η χήνα ήταν το επίσημο πιάτο για μεγάλες γιορτές αλλά αντικαταστάθηκε σταδιακά με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και την έλευση της γαλοπούλας στην Ευρώπη. Η γαλοπούλα μπορεί να υστερεί σε γεύση αλλά υπερτερεί στην απόδοση φαγητού.

 Λεπτό και νόστιμο κρέας που πρέπει να ψηθεί  σε χαμηλή θερμοκρασία.Το πρώτο μισάωρο ψήνεται στους 220 βαθμούς και το υπόλοιπο ψήσιμο γίνεται στους 160 βαθμούς.

 Η χήνα έχει πολύ χοντρό δέρμα και περιέχει πάρα πολύ λίπος ειδικά στο στήθος.Οπότε στο ψήσιμο δεν χρειάζεται προστασία και πρέπει να τρυπήσουμε παντού και ιδιαίτερα κάτω από τα φτερά με χοντρή βελόνα πριν τη βάλουμε στο φούρνο προσέχοντας να τρυπύσουμε μόνο το δέρμα κι όχι το κρέας. Κατά τη διάρκεια του η χήνα μπορεί να χάσει έως και 40% του βάρους της από την απώλεια του λίπους. Βέβαια αν αφαιρέσουμε το λίπος μέσα σε αυτό μπορούμε να μαγειρέψουμε τις καλύτερες πατάτες με την χαμηλότερη ποσότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η προεργασία ξεκινάει 24 ώρες πριν την βάλουμε στο φούρνο. Κόβουμε και πετάμε την ουρά. Καψαλίζουμε με φλόγιστρο . Βάζουμε νερό να βράσει και στον πρώτο βρασμό την βάζουμε στην κατσαρόλα για 5 λεπτά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Βάζουμε τη χήνα όταν πέσει η θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς. Ψήνουμε σε σχάρα βάζοντας ταψάκι από κάτω για να μαζέψει τα λίπη της.Υπολογίζουμε μισή ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό χήνας. Εάν η χήνα είναι γεμιστή ψήνουμε για ακόμα μισή ώρα.

Η χήνα πηγαίνει πολύ με πορτοκάλι,μήλο,με πετιμέζι,με την ματζουράνα,το θρούμπι το.μπαχάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.