Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΨΩΜΙ ΣΜΙΓΑΔΙ

Τα παλαιότερα χρόνια που υπήρχε ανέχεια για πολλές οικογένειες το σταρένιο ψωμί ήταν κάτι που έλειπε απο το τραπέζι τους.Έτσι άλεθαν ότι δημητρικά είχαν σπίτι τους,τα ανακάτευαν και έφτιαχναν το ψωμί τους.Σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια. κριθάρι, σίκαλη. Αυτό το ψωμί το έλεγαν σμιγάδι.
Τα τελευταία χρόνια με την επιστροφή στην υγιεινή διατροφή  σύμμεικτα ψωμιά υπάρχουν σε πολλούς φούρνους
Το σμιγάδι είναι ένα απο τα ψωμιά που φτιάχνουμε και σερβίρουμε έχοντας όμως σαν βάση το σταρένιο αλεύρι για να βελτιώσουμε την γεύση του.


ΣΜΙΓΑΔΙ

Υλικά

250γρ.αλεύρι σταρένιο ολικής
250γρ. αλεύρι σταρένιο κίτρινο(χωριάτικο)
200γρ. ρεβυθάλευρο
100γρ.καλαμποκάλευρο
50γρ.αλεύρι κρίθινο
50γρ.αλεύρι σίκαλης
350γρ.προζύμι
20.γρ.αλάτι
20 ml.λάδι
Σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υλικά ,ζυμώνουμε κι όταν ετοιμαστεί η ζύμη αφήνουμε να ξεκουραστεί για δυο ώρες. Σχηματίζουμε το καρβέλι,  το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή και φουρνίζουμε. Ψήνουμε γα μια ώρα στους 200 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.