Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αγκορτζά


  Μικρό φυλλοβόλο δένδρο της οικογένειας Rosaceae με ύψος που μπορεί να φθάσει τα 6 μέτρα. Έχει λείο, γκριζωπό και αγκαθωτό κορμό.
Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκούρο-πράσινα και λεία στο επάνω μέρος τους και πιο ανοιχτόχρωμα και στην αρχή χνουδωτά στο κάτω και με μήκος περίπου 4 – 5 εκατοστά.

Τα γκόρτζα τα μαζεύουμε τέλος Σεπτεμβρίου και είναι στυφά. Αν αποθηκευτούν για 2 έως 3 μήνες γίνονται γλυκά αλλά κάποια από αυτά θα σαπίσουν.
Μια άλλη χρήση του καρπού αυτού έρχεται από τον Γέρμα της Καστοριάς. Τον Οκτώβριο οι κάτοικοι της περιοχής, μάζευαν σε μεγάλα τσουβάλια τα ώριμα γκόρτσα και παρασκεύαζαν γλυκύτατο πετιμέζι με την ίδια διαδικασία που παρασκευάζεται με σταφύλια ή σύκα σε άλλες περιοχές
Μ’ αυτό το πετιμέζι και με κομμάτια κυδωνιού και μήλου έφτιαχναν υπέροχα γλυκά κουταλιού. Έφτιαχναν επίσης με το πετιμέζι και μ’ αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες, ενώ με ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν εξαιρετικά σουτζούκια, που τα έτρωγαν αργότερα τα μικρά παιδιά τους, όταν έπεφτε το πρώτο χιόνι στο βουνό Μουρίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.