Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Παραδοσιακή συνταγή της Στενής
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1κ.αλέύρι
1κ.γ. αλάτι
1κ.σ.ξύδι
500ml νερό. Αυξομειώνουμε  ανάλογα το αλεύρι 
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κ.τυρί
1κ.χόρτα 
Παπαρούνες, ζουγκιά, πικροράδικα, βρούβες, τσουκνίδες κ.λπ.
Λίγο άνηθο
Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο τραχανά ξινό για να τραβήξει τα υγρά.





Με περισσότερα υλικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Αλεύρι 500γρ.

220 ml νερό χλιαρό,

1κ.σ.ξύδι,

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ.αλάτι
1/2 φλ. (120ml) για το άλειμμα  του φύλου



ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

300 γρ.άγρια χόρτα
1/2 ματσάκι δυόσμο,'ανηθο και μαιντανό
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μυρώνια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ.φέτας
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
50 γρ. γλυκό τραχανά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε το φύλλο και βγάζουμε 6 χοντρά φύλλα.
Ψιλοκόβουμε και βάζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι. Ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε μισή ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σφίγγουμε με τα χέρια για να αποβάλουν και άλλα υγρά. Ρίχνουμε στη λεκάνη την φέτα θρυμματισμένη,το αυγό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας (36εκ)
βάζουμε 2 φύλλα ραντίζοντας ένα- ένα με λάδι και ρίχνουμε το 1/2 της γέμισης.Βάζουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε κι ένα δεύτερο και το δεύτερο 1/2 της γέμισης. Σκεπάζουμε τα δυο τελευταία φύλλα, χαράζουμε και ραντίζουμε με  λάδι και νερό..
Ψήνουμε για μια  ώρα στους 180 βαθμούς.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-Δοκιμάστε να γυρίσετε την πίτα στη μέση του ψησίματος. Το αποτέλεσμα θα σας αρέσει.
-Όταν τα φύλλα ακουμπούν μεταξύ τους βάζουμε πάντα λάδι αλλιώς δεν ψήνονται.
-Στη πίτα μας πρέπει να υπάρχει ποικιλία χόρτων για να γίνει νοστιμότερη.
-Κόψτε την πίτα μόνο ως την μέση πριν την ψήσετε για να μπορείτε να την γυρίσετε η κόψτε τη μετά το γύρισμα.
-Βρασμένα η ωμά  είναι δική σας επιλογή.Με το βράσιμο χάνονται αρκετές θρεπτικές ουσίες,
-Καλό είναι στις νηστίσιμες χορτόπιτες να  σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για περισσότερη νοστιμιά. 
-Η στεγνή γέμιση μας δίνει τραγανή και με τραγανιστό φύλλο χορτόπιτα.Χόρτα με υγρασία θα μας χαλάσουν όλη την πίτα.
-Σε  προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε τα δυο φύλλα που θα βάλουμε στη μέση για 5 λεπτά.
-Κάποια φίλη πρότεινε κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα και κουκουνάρι.Κάποια στιγμή θα δοκιμάσω,



Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΟΡΤΩΝ

Ξεκινάμε από τα κλασσικά υλικά που χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού δηλαδή κρεμμύδι, κρεμμυδάκι φρέσκο, σκόρδο και πράσο .Αυτά τα υλικά καλό είναι να μην ξεπερνούν το 20%  αλλά ούτε κάτω από 10%.Αφού κάνουμε την επιλογή μας από τα κλασσικά υλικά αποφασίζουμε αν θα βάλουμε στη πίτα μας σπανάκι και πόση ποσότητα. Τρίτο βήμα η επιλογή γλυκών χόρτων που θα αντικαταστήσουν η θα  συμπληρώσουν το σπανάκι δηλαδή ζοχοί, σέσκουλα τσουκνίδες.Αυτά μπορούν να φτάσουν έως και 50% των υλικών.Τέταρτο βήμα τα αρωματικά μας μαϊντανός,μάραθος,άνηθος,μυρώνια,μέντα,καυκαλήθρες.

Τα υπόλοιπα ανάλογα τα γούστα μας μπορεί να είναι από πολύ πικρά όπως πικραλίδες,πικροράδικα,απο ξινά όπως γλιστρίδες.

ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ





ΜΥΡΩΝΙΑ

  Τα  μυρώνια τα συναντάμε  παντού σε όλη την Ελλάδα Είναι μονοετές ποώδες φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 15-30εκ. Τα φύλλα του είναι πολύ λεπτά και γύρω- γύρω σχηματίζουν μια λεπτή δαντέλα όπως οι φτέρες και βγαίνουν ανά δύο ή ανά τρία πάνω σε κάθε κοτσάνι, Είναι ένα αρωματικό φυτό με πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Λόγω της έντονης μυρωδιάς του δεν χρησιμοποιείται σκέτο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες και σε συνδυασμό με άλλα χόρτα και βότανα. Η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.


                                                         ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ



Η καυκαλήθρα (pimpinella saxifraga) είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 50 εκ., συγγενής του άνηθου, του μάραθου και του καρότου. Από τον χειμώνα μέχρι και την άνοιξη φυτρώνει σε όλη σχεδόν τη χώρα, σε καλλιεργημένα χωράφια, λιβάδια και παρτέρια κήπων. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά και χνουδωτά και μοιάζουν κάπως με του μαϊντανού. Ένα ματσάκι καυκαλή θρες μαζί με άλλα μυρωδικά, μπορεί να δώσει εξαιρετική νοστιμιά στις χορτόπιτές μας από σπανάκι κι άλλα άγρια ή καλλιεργημένα χόρτα. Επίσης τρώγεται μόνη της ωμή ή βρασμένη μαζί με άλλα άγρια χόρτα σαν σαλάτα, αρωματίζει φασολάδες, κεφτέδες από όσπρια και ωμές ανάμεικτες σαλάτες.





                                                           ΜΑΡΑΘΟΣ

Ο άγριος μάραθος έχει έντονο   και πικάντικο άρωμα.Η γεύση του είναι πολύ δυνατή λίγο πικρά και αρωματική.Ο άγριος μάραθος είναι ιδιαίτερα φουντωτός, με φύλλα λεπτά και πυκνά. Τα κοτσάνια είναι χοντρά και στρογγυλεμένα. Τον βρίσκουμε σε πολλά σημεία στην ύπαιθρο και το καταλαβαίνουμε από το άρωμα που είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Το φοινόκιο είναι καλλιεργήσιμος μάραθος.Αν και η γεύση του είναι πιο γλυκιά, ωστόσο η περιεκτικότητά του σε αιθέρια έλαια είναι χαμηλότερη από του άγριου, με αποτέλεσμα να μην έχει την έντονη μυρωδιά και γεύση του, αλλά να θυμίζει περισσότερο άνηθο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.