Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΦΑΒΑ

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:

500 γρ.φάβα
1 καρότο
2 ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
λεμόνι

Πλένουμε τη φάβα, τη στραγγίζουμε, τη βάζουμε στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με νερό και ρίχνουμε ακόμα λίγο, περίπου 2 δάχτυλα  πάνω από τη φάβα.
Μόλις πάρει βράση την ξαφρίζουμε. Μόλις τελειώσουμε το ξάφρισμα προσθέτουμε χοντροκομμένα τα κρεμμύδια  και το καρότο. Αν η φάβα είναι καλή, τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται σοτάρισμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε πότε-πότε, βάζουμε το καπάκι, βράζουμε για 45 λεπτά περίπου, μόλις δούμε ότι η φάβα έχει μαλακώσει καλά  σβήνουμε τη φωτιά(για να είμαστε σίγουροι οτι έχει βράσει σωστά, βγάζουμε μια μικρη ποσότητα σε πιατάκι και αν λιώσει εύκολα καθώς την πιέζουμε με το κουτάλι είναι έτοιμη).
Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. λάδι. Την περνάμε από σουρωτήρι ή τη χτυπάμε με το μπλέντερ,την κάνουμε αλοιφή και ρίχνουμε λεμόνι για να σφίξει.
Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε είναι πεντανόστιμη!

Ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να βάλετε κόλιανδρο, κύμινο, ρίγανη.
Κάποιοι τη συνοδευουν πάντα με κάπαρη.

Τώρα θα σας δώσω και άλλη μια πρόταση , είναι ο τρόπος που  μαγείρευε τη φάβα η χρυσοχέρα και χρυσόκαρδη γιαγιά  Φώτω, η οποία παντρεύτηκε στην Κάτω Στενή αλλά είχε καταγωγή απο τα Καμπιά.Τα χωριά Καμπιά και Βούνοι, φημίζονται για τη νόστιμη φάβα που παράγουν.
Η γιαγιά Φώτω λοιπόν, έβαζε τη φάβα στην κατσαρόλα με νερό. Μόλις τέλειωνε η διαδικασία ξαφρίσματος, δηλαδή μόλις αφαιρούσε τον αφρό με τον κεψέ (ρηχή τρυπητή κουτάλα), πρόσθετε ένα μεγάλο, καθαρισμένο, ολόκληρο κρεμμύδι, το οποίο το χάραζε ελαφρώς,1 φύλλο βάγια (δάφνη) και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.Μόλις η φάβα έβραζε,αφαιρούσε το κρεμμυδι , τη βάγια και περνούσε τη φάβα  απο το σουρωτήρι, πιεζοντάς την με δυό πηρούνια.Την άφηνε να κρυώσει ελαφρώς, έπειτα πρόσθετε αλάτι, μπόλικο ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ανακάτευε καλά και σέρβιρε με αγάπη.Συνόδευε πάντα τη φάβα με ζεστό καψαλιασμένο ζυμωτό ψωμάκι , ελιές σταφίδες και ένα ποτηράκι ρετσίνα.

Στη Στενή όταν οι νυκοκυράδες ήθελαν να καυχηθούν για το  πόσο επιτυχημένη ήταν η φάβα τους  έλεγαν ''σαν τη γιαούρτη επήξε''.

 Ξέρετε πως βγήκε η φράση
''Κάποιο λάκκο έχει η φάβα'';

Κάποιοι λένε ότι μιά φορά, ο μικρός λαίμαργος γιός μιας οικογένειας,  δεν άντεχε μέχρι να στρωθεί το τραπέζι και πήγε στην κατσαρόλα με τη φάβα,έφαγε γρήγορα γρήγορα δυό κουταλιές και έφυγε, αφήνωντας όμως μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο της κατσαρόλας,μόλις πήγε η μάνα να κενώσει(να βάλει στα πιάτα το φαί) διαπύστωσε πως κάποιος είχε κάνει ''λάκκο στη φάβα''...
Κάποιοι άλλοι λένε πως οι παλιοί νοικοκύρηδες,σε δύσκολες εποχές, τσιγκουνεύονταν λίγο το πολύτιμο λάδι,έτσι καθώς έβλεπαν τις γυναίκες τους να βάζουν πολύ λάδι στην κατσαρόλα με τη φάβα έλεγαν , ''μπααα σε καλό μας, πόσο λάδι πίνει η κατσαρόλα,κάποιο λάκκο έχ' η φάβα.''

Εσείς ποια εκδοχή πιστέυετε;Εμείς δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα...
Για ένα πράγμα όμως είμαστε σίγουροι,αν κάποιος μας πεί σήμερα ''κάποιο λακκο εχει η φάβα'', θα πρέπει να προσέχουμε γιατί κάτι δεν πάει καλά,μιά υποψία αιωρείται,κάτι τρέχει κοινώς...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η φάβα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει την καλή μνήμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.