Η αποξήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται πολλούς αιώνες για την διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την αφαίρεση της υγρασίας και του νερού εμποδίζετε η δράση των μικροοργανισμών και έτσι τα τρόφιμα δεν μουχλιάζουν και δεν αλλοιώνονται.
Ο παλιός παραδοσιακός τρόπος αποξήρανσης είναι πολύ απλός .Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ταψί και ένα τούλι για προστασία από έντομα. Αποξηραίνουμε στον ήλιο ή σε ένα σκιερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Δεύτερος τρόπος είναι η αγορά ενός αποξηραντή, τρίτος τρόπος μια κατασκευή που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας και τέταρτος τρόπος και ο πλέον ασύμφορος οικονομικά είναι ο ηλεκτρικός φούρνος.
Ο παλιός τρόπος δηλαδή το άπλωμα στον ήλιο είναι ο πιο καλός και ο πιο οικονομικός. Το πρόβλημα είναι ότι χάνονται κάποιες βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία κάποια αρωματικά φυτά το χρώμα τους και φυσικά τα έντομα. Επειδή οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον δεν είναι σταθερές οι αυξομειώσεις η αν αναπτυχθεί υπερβολική θερμοκρασία μπορούν να σαπίσουν η να χάσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες.
Ο δεύτερος τρόπος δηλαδή ο αποξηραντής είναι ένας καλός τρόπος .Οι αποξηραντές με μια πρόχειρη ματιά που ρίξαμε ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο για τον τρόπο κατασκευής αποξηραντή.
Στο φούρνο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται. Μόνος τρόπος για να πέσει η θερμοκρασία είναι να κρατάμε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.