Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΡΥΖΙ




Για την γεμιστή κολοκύθα δε υπήρχε συνταγή με συγκεκριμμένα υλικά, γιατί η κάθε νοικοκυρά έβαζε ότι περίσσευε και ότι υπήρχε στο σπίτι με βάση όμως πάντα το ρύζι. 

Τα υλικά που δημοσιεύονται πάρα κάτω είναι απλώς ενδεικτικά,
αφαιρείται όποια υλικά  θέλετε και συμπληρώνετε με ρύζι.

Υλικά Συνταγής

1  λύρα (κολοκύθα στρογγυλή )

Ανάλογα με τα μέγεθος της κολοκύθας υπολογίζεται και την ποσότητα των άλλων υλικών. 
Για κάθε κιλό κολοκύθας,
υπολογίστε 200 γρ. ρύζι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο.
Αντί για ρύζι μπορείτε  να βάλετε πλιγούρι.

Από τα παρακάτω υλικά μπορούμε να προσθέσουμε όποια από αυτά έχουμε διαθέσιμα.
Κουκουνάρι, πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σαν σπιρτόξυλα), φιστίκια Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό (π.χ καρύδια), σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα, σύκα λιαστά ψιλοκομμένα, συκώτι μοσχαριού ψιλοκομμένο, συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα, λουκάνικο πολύ πικάντικο, κάστανα, κεφαλοτύρι, κονιάκ, κρασί.

Εκτέλεση

Βάζουμε στο κονιάκ από νωρίς τα αποξηραμένα φρούτα και τους καρπούς να πάρουν άρωμα.

 Πλένουμε  καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεατικά μας.  Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Βάζουμε την κολοκύθα στο φούρνο προστατευμένη με αλουμινόχαρτο. 
Ελέγχουμε τακτικά για υγρά και προσθέτουμε νερό ή κρασί. Συνήθως δεν βάζουμε πολλά  γιατί η κολοκύθα βγάζει αρκετή υγρασία. 
Υπολογίστε μια ώρα κι ένα τέταρτο περίπου ψήσιμο, για κάθε κιλό κολοκύθας.

Την σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι)  ή κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.