Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

ΛΥΡΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Για τη γεμιστή μας λύρα θα χρειαστούμε:

Μια κολοκύθα,ρύζι ή πλιγούρι,ελαιόλαδο,αποξηραμένα φρούτα,κάστανα,κυδώνι,αλάτι,πιπέρι.
  • Για κάθε κιλό κολοκύθας βάζουμε 200 γρ. ρύζιντί για ρύζι κάποιες φορές βάζουμε πλιγούρι), 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο .
  • Ξεκινάμε πλένοντας καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες, μόλις ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία την αλείφουμε εσωτερικά με το ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε το ρύζι με τα αποξηραμένα φρούτα,τα κάστανα,το κυδώνι,αλάτι,πιπέρι.Στη συνέχεια ρίχνουμε το μειγμα στην κολοκύθα,τη βάζουμε  στον ξυλόφουρνο τυλιγμένη  σε αλουμινόχαρτο . Ελέγχουμε τακτικά για υγρά και προσθέτουμε νερό η κρασί, συνήθως δεν βάζουμε πολλά  γιατί η κολοκύθα βγάζει αρκετή υγρασία. Υπολογίζουμε μια ώρα περίπου ψήσιμο για κάθε κιλό κολοκύθας.
Την σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι)  η κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

Λύρα στο χωριό μας λέμε την κολοκύθα, έτσι όταν κάποιος στη Στενή μας πεί
''Το μυαλό σου και μια λύρα'',
σημαίνει ότι συγκρίνει το μυαλό μας με μια κολοκύθα και όχι με μια χρυσή λίρα...
αν ήξερε βέβαια ότι η λύρα γίνεται τόσο νόστιμη με την παραπάνω συνταγή, τότε θα το ξανασκεφτόταν να μας πειράξει με αυτό τον τρόπο.

Η ένταξη της κολοκύθας στη διατροφή μας σύμφωνα με τους επιστήμονες, προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση,βοηθά στα καρδιαγγειακά νοσήματα,βοηθά στην υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.